Facebook
Kitle Fonlaması vs Melek Yatırımcılık - Benzerlikleri ve Farkları

Kitle Fonlaması vs Melek Yatırımcılık - Benzerlikleri ve Farkları

Emre Yılmaz
11.07.2023/21:43
Okunma: 8502

 Dünyada uzun yıllardır, Türkiye’de ise son 10 yıldır günden güne bilinirliliğini ve gücünü artıran bir kavram var: Startup. Çevik yapıları, dinamik ekipleri ve teknolojik iş modelleriyle bir araya gelen az sayıda kişi büyük holdinglerle yarışacak düzeye 3-5 yıl gibi kısa bir sürede geliyor. Durum böyle iken startup yatırımı yediden yetmişe herkesin ilgisini çekmeye başladı. Bizde bu yazımızda startup yatırımının farklı türlerinden ikisi olan kitle fonlaması ve melek yatırımcılıktan bahsedeceğiz.

Kitle Fonlaması Nedir?

Kitle fonlaması sistemi, girişimcilerin aradıkları yatırımı kitleler tarafından bulmasına yarayan bir sistemdir. Girişim şirketi kitle fonlaması platformları aracılığıyla kampanyaya çıkarlar ve kampanya süresince istedikleri yatırım miktarını toplamaya çalışırlar. Ülkemizde son yıllarda popüler olan paya dayalı kitle fonlaması yöntemi ile girişim şirketine yatırım yapan her bir yatırımcı girişim şirketinin ortağı olur.

Melek Yatırımcılık Nedir?

Melek Yatırımcı ya da Bireysel Katılım Yatırımcısı startupların ihtiyaç duyduğu finansmanı bireysel bir şekilde sağlayan yatırımcı türüne denir. Melek yatırımcılar bireysel olarak yatırım yapmanın yanı sıra bir araya gelerek de yatırım yapabilir. Bunlara ek olarak melek yatırımcı olmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na akredite bir melek yatırım ağına üyelik şartı bulunmaktadır. Bireysel Katılım Yatırımcısı olmak içinde belli şartları barındırmaktadır. Bireysel Katılım Yatırımcıları yaptıkları yatırım miktarınca belli vergi avantajlarından faydalanmaktadır.

Kitle Fonlaması vs Melek Yatırımcılık

Kitle fonlaması sisteminde herhangi bir lisansa ya da belgeye ihtiyacınız olmadan yatırım yapma imkanınız var iken melek yatırımcı olarak yatırım yapmak için lisansa sahip olmanız gerekmektedir.

Kitle fonlaması sisteminde 1 TL’den başlayan tutarlarla yatırım yapmanız mümkün iken melek yatırımcılıkta yatırım tutarı daha yüksek olmaktadır.

Kitle fonlaması sisteminde girişim platform ve platforma ait yatırım komitesi üzerinden çok sayıda aşamadan geçtikten sonra yatırıma çıkması sebebiyle bir profesyonel değerlendirmeye sahip iken melek yatırımcılıkta yatırım kararını melek yatırımcı kendisi vermek durumundadır. Melek yatırım ağları üzerinden yapılan yatırımlarda, ağ yöneticilerinin yine bir değerlendirme süreci yürüttüğünü ifade etmek gerekir.

Melek yatırımcılıkta, girişimlere erişim bireysel veya melek yatırım ağları üzerinden yürütülürken, kitle fonlaması sisteminde girişimler platform üzerinden iletişim kampanyalarını yönetirler.

Melek yatırımcılık biraz daha profesyonel bir yatırım türü iken kitle fonlaması toplumun her kesimine hitap etmesi bakımından daha erişilebilir bir yöntem olarak görülebilir.

Tamamlamak istersek;

Her iki yatırım türü kendi içinde belli bazlı avantajları barındırıyor. Düşünüp tartmak, araştırmak, sormak ve karar vermek siz değerli yatırımcıların elinde. Umarız en doğru kararı verir ve gelecek için en karlı yatırımı yaparsınız.

Unutmayın Küçük Yatırımlar Büyük Fırsatlar getirebilir. Siz de hemen Nar Fon aracılığıyla geleceğin şirketlerine yatırım yapabilirsiniz.

Küçük yatırımlarla büyük fırsatlara erişmeniz temennisiyle…

Kategoriler