Facebook
Startup Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Startup Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Emre Yılmaz
01.07.2023/20:37
Okunma: 12592

Startup Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Teknolojiyi kullanarak yaşamımızı kolaylaştıran ve yüksek ölçeklenme potansiyeline sahip şirketlere -popüler adıyla- statrup diyoruz. Startuplar hızlı büyüme imkanına sahipken aynı zamanda olumsuz senaryoların gerçekleşme ihtimali yüksek oluşumlardır. Bu alanda yatırım yaparken startup seçimi önem arz etmektedir. Bu yazımızda startup seçiminde dikkat edilmesi gereken konuları listeleyeceğiz. Lakin bu hususların sadece aşağıdakiler ile kısıtlı olmadığını ve daha birçok durumun önemli derecede etkiye sahip olabileceğini unutmamak gerekir.

Ekip

Dünyanın en basit ve en iyi işi vasat altı bir ekiple yürütülemeyeceği gibi, dünyanın en zor ve kötü fikri kaliteli bir ekiple başarıya ulaşabilir. Buradaki örneğimiz dikkat çekici olması açısından biraz abartı olsa da iş temelinde ekip yer alır. Vurucu bir ifade ile “Ekip her şeydir.” 

Ekipten kasıt, öncelikle kurucu ekip olarak düşünülebilir. Kurucu ekiplerin startup çalışma alanı ile ilgili olan tecrübesi ve birbirleriyle uyumu yatırımcıların en çok dikkatini çeken konulardan biridir. Bu sebeple startup seçiminde ekibin önemini birinci sıraya alıyoruz.

İş Modeli 

İş modeli birçok şirkette olduğu gibi startup için de en önemli konuların başında gelmektedir. İş modelinin doğru seçimi ve kurgulanması, startupların başarısında önemli bir yer tutmaktadır. Bu sebeple, startuplardan istenilen ilk bilgilerden birisi iş modeli kanvaslarıdır. Girişimin nasıl bir değer oluşturduğu, neler vadettiği, nelerin girdi ve nelerin çıktı olacağı iş modeli kanvasındaki bilgiler arasında yer almaktadır. Ayrıca şirketin sürdürülebilirlik ve kar etme planları, hedef kitlesi, pazarı, gelir modeli, öngörülen gider ve gelirleri içeren bilgilendirmeler startup seçiminde ele alınması gereken bilgiler arasındadır. Derinlemesine bir due diligence süreci olmasa da, girişim hakkında fikir sahibi olmak adına önemli bir husustur.

Finansal Tablolar / Bilanço

Bilanço, basit tabirle şirketin mevcut anındaki finansal fotoğrafıdır. Bu sebeple bilançolar her şirket için olduğu gibi startuplar için de önemlidir. Startup bilançoları genellikle yeni kurulum aşamasında oldukları için pek iç açıcı olmayabilir fakat gelecek projeksiyonuna dair fikir vermesi açısından önemlidir. 

Startupların geçmiş yıllara dair finansal bilgi sunamaması muhtemeldir. Bu noktada ekip ve iş modeline verilen önem artacaktır.

MVP

MVP, yani Minimum Viable Product, startupın ürününün en yalın halidir. Girişimci MVP’sini çıkararak ürününü piyasada test etme imkanı bulur. Bu hem piyasa hem de yatırımcılar açısından fikir oluşması adına önemlidir. MVP’ler üzerinden birkaç işlemin gerçekleşmesi ve girişimin ilk finansal kazancını sağlaması girişimcilerin elini güçlendiren önemli unsurlardan birisidir.

Pazar ve Globalleşme

Türkiye her ne kadar büyük bir pazar olsa da startup girişimleri hızlı ölçeklenme potansiyelleri ile çok kısa sürede Türkiye pazarında önemli bir hacim elde edebilmektedir. Bir noktadan sonra ise global pazarlara açılmak tüm girişimler için elzem hale gelmektedir. Türkiye pazarında faaliyetlerini büyüttükten sonra globale açılmak veya doğrudan yurtdışı pazarlarda operasyonlara başlamak gibi farklı stratejiler söz konusu olabilir. Buna karşın hızlı ölçeklenme hedefine ulaşmak tüm girişimlerin yapılacaklar listesinde en üst sıralarda yer almaktadır. Girişimin yer aldığı pazarın büyüklüğü ve global pazarlara açılma potansiyeli, yatırım yaparken dikkate alınan en önemli hususlar arasında yer almaktadır.

Sektörel ve Bölgesel Riskler

Tüm şirketlerde olduğu gibi sektörel ve kimi zaman bölgesel riskler yöneticilerin çözmek durumunda kaldıkları önemli durumlardır. Hele ki yolun başında olan bir girişim için bu durumlar kimi olumsuz senaryoların yaşanmasına sebep olabilir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak adına girişimin faaliyet gösterdiği sektör ve bulunduğu lokasyon iyi analiz edilmelidir. Startuplar genellikle global alanda faaliyet göstermek adına kurulan şirketler olmasına karşın bölgelerinde bulunan risklerden doğrudan etkilenme potansiyeline sahiptir. Sektörel ve bölgesel riskler startup seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli konular arasında yer almaktadır.

 

Kısaca özetleyecek olursak;

Startuplar yüksek getiri potansiyeline sahip, aynı zamanda kimi riskleri bünyesinde barındıran şirketlerdir. Riski minimize etmek ve doğru yatırım kararı verebilmek için titiz bir araştırma sürecinden sonra yatırım yapılmalıdır. Startupların seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususları sizler için listeledik. Aklınıza takılan hususlar için Nar Fon ile iletişime geçmekten çekinmeyin. 

Küçük yatırımlar ile büyük fırsatlara erişmeniz temennisiyle…

Kategoriler